Cinta Halal Ini

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, May 6, 2010

Malam Pertama


Lusa baru2 ni aku dan hubby bergegas ke balai polis di kota damansara coz nak ambil abg ipar aku a.k.a abg kandung hubby aku...masalah kecil je, accident dengan lori dan abg ipar aku membuat report di balai untuk tuntutan insurans...

Dipendekkan cerita, kebiasaan bile kereta accident, mesti ada je orang dari bengkel yang standy kat tempat kejadian....dipendekkan cerita lagi dari cerita yang pendek orang yang incharge kereta tu adalah bekas staff MAIS yang dah pencen, bila kami sebut kami dari MAIWP terus cerita2 islamic muncul, as usual =)

Dalam perbualan kosong kami, aku tertarik dengan satu soalan yang ditanyakan kepada hubby aku dan abg ipar aku...

Uncle Rahim : Apa yang korang buat masa "malam pertama"

Abg Ipar : Tido la apa lagi (sambil senyum)

Hubby : Solat jemaah masa magrib, malam kemas umah pastu tido...(pun smbil senyum melalut)

Aku : Senyum (dalam hati apa punya soalan la)..hehehehehehehe, dah kahwin otak expert sikit..kikikiki

Uncle Rahim : Hahahaha, kalau aku tanya mesti orang tak dapat jawab dengan betul..meh aku ajar apa yang harus buat, belum terlambat lagi...

Ajaran Uncle rahim amat sesuai untuk pasang yang akan berkahwin atau yang dah berkahwin kerana aku rasa ia sangat berguna...Perkara yang perlu dilakukan pada malam pertama :-

i. Perkara pertama adalah solat berjemaah;

ii. Kemudian selepas sahaja solat terus berbincang ;
- Apa yang disukai oleh pasangan masing2
- Apa yang tidak disukai oleh pasangan masing2

Note : Semua ini penting untuk memperbaiki dan mengetahui apa yang disukai atau tidak oleh pasangan tersebut.

Kemudian uncle rahim mengajar supaya menguji isteri tersebut dengan menyuruhnya membaca surah al-fatihah...sekiranya isteri ingkar kali pertama, minta sekali lagi membaca sehingga kali ketiga, sekiranya masih ingkar itulah tanda2 awal dimana isteri akan ingkar pada suami itu suatu hari nanti.

Note : Apa yang disampaikan oleh uncle rahim sangat menyedarkan aku dan aku akan berusaha untuk memperbaiki diri ni & Sama-sama la kita menuntut ilmu yang berguna untuk kegunaan di masa depan...alhamdulillah dengan ajaran yang sangat berguna tersebut.

4 comments:

  1. hehehehe...cepat2 list apa yang suka atau tak =P

    ReplyDelete
  2. thanks alot piza...
    sgt2 berguna la info ni...
    hikhik :P
    sharing is caring ^^

    ReplyDelete
  3. hehehehe..ya btl dieyana, sharing is caring =)

    ReplyDelete

Tukang Komen :)