Cinta Halal Ini

Daisypath Anniversary tickers

Monday, August 5, 2013

Pencapaian terbaru : Nasi Ayam Penyet :)

Assalamualaikum...

Sabtu lepas mcm teringin (memanjang ayat ko teringin kan :P) nak makan nasi ayam penyet kat maju junction tu pastu jari jemari ni gatal menggoggle memandangkn sejak pakai unifi kat umah tahap kelanjuan ineternet terlalu memuaskan hati.

Selalu aku suka rujuk resepi kat  My Resepi ni sbb dia ringkas dan mudah. Pastu search tak delah payah sangat so terus rasa nak buat. Kebetulan pagi tu suami ajak g giant nak beli lampu raya so ajak beli bahan buat nasi ayam penyet terus... Nak Resepi rujuk je sini!!

Step 1 : Perap ayam dulu, sila ikut respi mcm ne nak perap ayam, aku perap pagi2 kalau nak sedap semalaman, petang tu baru goreng.


~ Rebus ayam tu dulu, airnya buat untuk masak nasi dan sup. Aku perap ayam dan tempe ~

Step 2 : Masak Nasi Dulu, apa2 hal senang. nasi dah masak.



~ Ikut resepi cara dia masak mcm nasi ayam, selalu aku tumis atas dapur dulu ~



~ Dah kembang beras tu baru transfer dalam periuk nasi ~

Step 3 : Masak sambal 



~ Sediakan bahan2 ni ~




~ Pastu goreng semua bahan tu ~



~ Pastu blend dan masak semula atas dapur, pastu aku simpan dalam peti dulu nanti panaskan balik bila nak makan. Sambal dia aku nak baiki lagi lepas ni kalau buat, nak buat sm mcm ayam penyet maju juction tu, hehehehehehehe ~

Step 4 : Masak Sup


~Ambik tumis adik beradik buat sup tu, masukkan air rebusan ayam tadi, kaki ayam, kemudian garam dan sup bunjut. Senang! ~

Step 5 : Goreng Ayam, Nak2 dekat buka baru goreng makan panas2 baru sodap :P


~ Aku golek2 kan ayam dengan tepung beras pastu baru goreng  ~


~ 5 Special step that all u need (macam agent oso plak :P), sebenarnya renyah masak nasi ayam penyet ni sbb banyak sangat rencah smpi otak jahat ni pk baik beli je, hahahahahahaha ~


~ Tambah dengan sambal kicap kentang dan cempedak lagi, puas hati :) ~


~ Suami ai makan sampai tambah 3 kali uolssss :P, so terus pk nak buat sendiri je lepas ni ayam penyet. hahahahahahahahahahaha :) ~

Notakaki : Bila puasa makan pun secara sederhana secara automatiknya baju2 aku  dah banyak longgar ni, lepas raya jgn ketat balik plak :P

2 comments:

  1. yea..yea..leh share ye pn.pza...jgn mare...

    ReplyDelete
  2. sila2, kita pun ambik dari pokcik goggle resepi ni :)

    ReplyDelete

Tukang Komen :)