Cinta Halal Ini

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 20, 2013

Berpantang anak ke-2 :)

Assalamualaikum...

Anak dah masuk 7 bulan baru nak story pasal berpantang, si aina sibuk suh aku share dalam blog, sorry aina tak sempat je...hahahahaha. Yelah ai baru je melanggar pantang minum ais, tp tak la selalu dalam seminggu ada la 2, 3 kali gagah kan aku kali ini :P, bukan apa aku ni jenis perut tebal senang buncit kalau minum ais banyak2.

Ikutkan berpantang anak ke-2 ni aku yakin nak jaga sendiri je. Lagipun mak aku keje, tak boleh nak jaga kesian plak dia nak cuti, mak mertua aku boleh je nak jaga aku masa berpantang sbb biras aku dia jugak yang jaga, tapi aku tak terbiasa la duk jauh2 dengan suami sbb aku rasa tyme pantang aku nak suami ada disisi.

Last2 suami upahkan orang jagakan aku sampai habis pantang...dia tolong mandikan baby, siapkan baby, siapkan air mandian aku, urutkan badan, bertungku, masakkan menu berpantang aku. Tq suami: ).

Kak ida la yang menjaga aku dari mula pantang sampi hari ke-36 berpantang sbb lepas tu aku duduk seminggu kat umah mak aku sbb masa tu pun raya. Penutup pantang la kena jaga betul2, so nak penutup tu mak aku jaga. Kadang2 hujung minggu mak & family aku ada dtg jagakan aku jugak, kira sabtu ahad tu kak ida tu cuti la. Tq mak, family & kak ida :)

Bila kita dijaga orang yang diupah automatik kita akan ikut ckp orang tu, ko bayangkan aku boleh gagahkan diri pakai bengkung 24 jam untuk 7 hari pertama dan buka bengkung bila nak mandi je dan hasilnya seminggu perut aku memang nampak perubahan nak2 kak ida tolak mentah2 set2 bersalin moden ni, dia tak percaya dan menggunakan kapur makan & limau untuk disapukan di perut aku, owh yeh hati gembira perut nampak perubahan yang baik...


~ Aku guna bengkung mcm ni, sumber pakcik goggle ~

Aku berurut 3 hari berturut-turut sahaja, kemudian bertungku selama 7 hari.. masa anak pertama aku tak bertungku. Best bertungku, anak ke-2 ni aku tak sembelit pun. Best sangat sbb panas, rasa sedap je perut sbb perut lepas bersalin kan sakit.



~ Kak ida guna batu sungai k, berat ya amat ~



~ Mandian herba, aku mandi mandian ni sampai dua minggu jugak, best rasa segar je~


Makanan untuk berpantang plak, aku dah 30 hari baru ambik ayam. Sebelum tu ikan, tak ikan merah ikan tenggiri, itu jelah..jemu????owh tidak kak ida masakkan macam2 jenis, grill kukus panggang semua ada.hahahahahaha:). Sayur kegemaran plak lobak putih, sawi dan pria tu untuk banyakkan susu dan bagi zat pada tubuh bdan..

Aku ni tyme pantang kan mawar tido je, so keje aku kalau tak tengok tv tgk internet dan kena bisingla dengan kak ida, mana boleh tengok tv main internet nanti mata locak rosak :P. Siaran kegemaran aku masa tu, pagi2 dengar bacaan al-quraan dari budak2 apa ntah nama siaran tu lupa la masa tu puasa ko, pastu dilema wanita, pastu diari rafiq, pastu cite korea, pastu drama "takdir qismah" sedih wo smapai ngagis, over kan, pastu korea balik pastu tunggu kul 5 laki balik, yeay!Tu sbb kalau org dtg jenguk aku masa pantang aku suka sangat2, sbb aku tak tahu nak buat apa.

Pastu dah habis pantang aku masak je sendiri tapi yang lawak nya aku masak 2 jenis lauk main untuk aku lain, suami aku lain, mula2 la. Sbb lauk aku kan rebus2 sampai hari  60 hari ko aku makan lauk rebus2, percaya tak??mata kelip2..hahahahahahaha. Sbb perut mawar sensetip pernah makan kari tak tido dia semalaman. Lepas tu aku dah belasah dah lauk pedas2 tapi tak terlalu pedas.

Selain kita berpantang untuk nak jg bdn selain tu menjaga kesihatan, sbb apa org tua buat berpantang2 ni mesti ada kebaikkan nya, jgn la terlalu memprtikaikan. Lagipun selagi tak melanggar hukum apa salahnya kan.

Notakaki : Ingat kata2 ustaz azhar idrus, perempuan ini untung, masa kecil sehingga kahwin ayahnya jaga, lepas kahwin suaminya plak jaga. Alhamdulillah :)

39 comments:

  1. salam hafiza, nak tanya upah jaga pantang tu berapa dan di area mana ye?

    ReplyDelete
  2. salam..upah jaga tu RM500.00 sebulan, area sentul tapi kalu jauh kena dtg ambik dia.

    ReplyDelete
  3. hafiza blh bagi contact number akak tu? dia jaga mmg ok ye? tp dari segi keperluan herba brpantang suma kita sediakan la ye?

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum...boleh sy dptkn no kak ida?? kak ida tu tggl di mana ye?? emailkn no d as_shaza@yahoo.com .. tq :)

    ReplyDelete
  5. salam... boleh bagi saya no.tel kak ida...??? emel kat sy ye.. amallina85@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Assalam sis, sy pn nk mnta tlg sis emailkn sy no tepon k.ida ni...sy akn brpantang sorg.hubby dpt cuti jap je,mak n mil pn da brumur n xlarat..ni ank first kami..sis tolong ye emailkn ke azyla.castle@gmail.com ....tq..

    ReplyDelete
  8. Assalam sis, sy pn nk mnta tlg sis emailkn sy no tepon k.ida ni...sy akn brpantang sorg.hubby dpt cuti jap je,mak n mil pn da brumur n xlarat..ni ank first kami..sis tolong ye emailkn ke azyla.castle@gmail.com ....tq..

    ReplyDelete
  9. Salam. Saya Eda. pun nak cari org jaga penuh masa pantang. expected bersalin dalam bulan 2 2014. tlg emelkan no phone Kak Ida tu ya di eda.sood@gmail.com. Syukran. :)

    ReplyDelete
  10. Salam sis..sy pon nk cr org jage penuh masa..tlg emelkn no phone kak ida tu bole?emel pd anis_2807@yahoo.com ...tq

    ReplyDelete
  11. Salam sis.. boleh tak bagi saya no contact kak eda tu. sebab saya pun sedang cari sesiapa yang boleh jaga saya masa pantang nanti. saya akan bersalin pada bulan jun 2014 ni. malangnya tiada yang boleh jaga sebab mak dan mak mentua saya dah tak kuat dan kurang sihat. suami pula sentiasa kerja. kalau boleh sila email kepada saya di alamat email yonfarhaini@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Salam sis..bole x emel.atau sms nmbor kak ida ni?sy betul2 perlukan ni.. ctaf549@gmail.com atau 0192671549..tqia sis

    ReplyDelete
  13. Salam, bole bg no. contact k. Ida?
    tmpmail51@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. boleh tolong bagi no kak ida? email pada saya ye. thanks.. di yonfarhaini@gmail.com

    ReplyDelete
  15. blh emailkn saya no kak ida? nurulk.abas@gmail.com..thanks ye..

    ReplyDelete
  16. salam hafiza,
    blh tlg email ctc num k.ida..
    terima kasih byk ye..
    raihanarozz@gmail.com

    ReplyDelete
  17. salam tolong email kan no ? email rozana_9999@yahoo.com atau 0196637699

    ReplyDelete
  18. Slm sis, mohon bg no phone kak ida tu pd sy juga..sy perlukn sgt ni.. sis blh text sy 0172834083 atau emel sy aidamunirahsuhaimi@gmail.com.. tq sis in advance..

    ReplyDelete
  19. Salam sis boleh share no kak ida tak..email kat sy iyliani.ismail@gmail.com terima kasih :)

    ReplyDelete
  20. Salam sis.. boleh bagi no fon k.ida.. email saya aizasyafinaz@gmail.com.. thank you sis..

    ReplyDelete
  21. Salam hafiza.. boleh bagi no fon k.ida.. email saya syida.keman@gmail.com.. thanks sis:)

    ReplyDelete
  22. boleh bagi nombor telefon kak ida tu tak sis? email saya bibzahlan86@gmail.com atau nombor telefon 012-6037391

    ReplyDelete
  23. Salam... Minta tolong sharekan nombor telepon kak ida tu ye sis.. Pls whatsap/sms me at 019-202 9101... Trime kasih banyak2 ye...

    ReplyDelete
  24. Salam, bole share no kak ida kpd Lanaspears87@gmail.com? Tq

    ReplyDelete
  25. Salam. Boleh share no fon kak ida? 0177673934

    ReplyDelete
  26. Salam, bole share no kak ida.. cikyahbaharin@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  27. Salam kak, boleh share no fon kak ida..
    nurshahezlin@gmail.com

    ReplyDelete
  28. assalammualaikum kak...sy pun nk minta tlg akak share no phone kak ida...terima kasih byk2.. :) email: shairakhalid@live.com

    ReplyDelete
  29. Salam kak...
    Boleh kew tlg share no telefon kak eda...
    nisaqhairuddin@yahoo.com
    Terima kasih ye 😊

    ReplyDelete
  30. Salam....boleh share no kak ida? Email saya rinissaas@gmail.com....thanks ye

    ReplyDelete
  31. Salam....boleh share no kak ida? Email saya rinissaas@gmail.com....thanks ye

    ReplyDelete
  32. Slm bole share no kak ida
    0122324492 marziana
    Email - marz_iqmar@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
  33. Slm bole share no kak ida
    0122324492 marziana
    Email - marz_iqmar@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
  34. salam boleh share no kak eda
    no fon sy -0123259684(fiza)
    terima kasih

    ReplyDelete
  35. Salam.sis boleh minta no kak ida tu ke

    ReplyDelete
  36. Salam.sis boleh minta no kak ida tu ke

    ReplyDelete
  37. salam sis, boleh share no kak ida tu x.. tq.. 012-9622723 @ islover2203@gmail.com

    ReplyDelete

Tukang Komen :)