Assalamualaikum...
Bile angah sms bgthu nak buat makan2 umah dia, pastu terus terajin & terfikir nak buat trifle kak shasya :), semangat malam2 sms kak shasya mintak resepi la bagai kot:P..
Dengan gigih hari jumaat malam tu walaupun aku tak sihat ajak habsen pergi ke OTK cari bahan2 nak buat trifle ni :)
Bahan2 membuat trifle :-
1. Susu cair
2. Tepung Kastard (Bird's custard)
3. Swiss roll (pandan yang aku suka)
4. Fruit coktail
5. Agar2 kristal nona
CARA2:-
Layer 1 - Potong swiss roll dan susun ikut kehendak masing, kemudian letakkan sedikit air fruit coktail bagi dia mampat sikit
Layer 2 - Susu cair, tepung kastard 4 sudu, gula 5 sudu dan lebihan air fruit coktail direbus hingga pekat, kemudian tuangkan di atas swiss roll tadi dan biarkan keras sedikit.
Layer 3 - Susunkan fruit coktail di atas layer ke-2 tadi
Layer 4 - Bancuhkan agar2 kristal nona ikut je arahan kat paket tu kemudian tuangkan atas fruit coktail tadi
~ Masukkan dalam peti ais semalaman ~
Notakaki : Yang ni simple je, kalau nak letak mcam2 buah dan kacang pun boleh, bukan cilik pun suka mak bapak si cilik pun turut suka :)
nampak cam senang. nak cuba gak la nt
ReplyDeleteizla, memang senang...kalau budak2 dapat makan ni confirm suka :)
ReplyDelete