Cinta Halal Ini

Daisypath Anniversary tickers

Monday, June 18, 2012

Resepi Ketupat Sotong Tok Ma :)

Assalamualaikum...


Hujung minggu lalu balik ke jengka, saja melawat tok ma & tok wan sebelum bersalin ni :)...pastu semalam tok ma teringat ada sotong dalam peti so nak la buat ketupat sotong, dengan laju hasben aku cakap "ha pza nak belajar buat ketupat sotong tu"...memang nak belajar pun sbb hari tu mcm teringin nak makan masa tengok FB sepupu hasben...



Ketupat sotong ni makanan tradisi orang pantai timur...ma kata orang2 dulu banyak sangat sotong so cipta la ketupat sotong ni....hehehehehehe:)

BAHAN2
Sotong segar
Santan Segar
Tepung Beras
Garam
Batang Lidi


CARA2

1. Bersihkan sotong dan keluarkan kepalanya(jangan buang kepalanya)
2. Bersihkan beras pulut, rendam dengan santan dan campurkan sedikit garam


3. isikan beras pulut yang digaul dengan santan & garam
3. Kemudian tutup kepala sotong dengan badan menggunakan lidi supaya kepala tak tercabut 


4. Masukkan kedalam periuk berisi santan dan kemudian rebus sehingga airnya kering


5. Setelah kering boleh dianggkat dan dimakan.

Notakaki : Ma kata ada sesetengah orang suka (terutama org kelantan) suka berkuah dengan gula melaka tapi ma tak suka manis2..so macam ni jelah resepi nak buat ketupat sotong, memang mudah tapi sebenarnya kena pandai sukat beras & santan takut terlebih beras atau beras tak masak...tok ma kata ni kegemaran tok wan tapi aku pasti ni kegemaran anak bongsu dia jugak :P

1 comment:

Tukang Komen :)